Rööperi

Eräänä päivänä Tomppa saapuu "työpaikalleen" kiukkuisena kuin ampiainen. Pakko raataa ja myydä viinaa, mut yhtään ei jää rahaa taskuun. Niinpä pojat päättää aloittaa reviirin laajennukset ja lähtevät käymään Lindströmin luona. Niinpä pojat saavat duunikseen neuvotella Turun Jukan kanssa. Tämä ei ole ihan samaa mieltä, mutta Kari saa puhuttua tämän ympäri. Pian pojat saavat neuvoteltua itselleen laajemmat bisnesalueet ja brenkku käy kaupaksi. Pojat keksivät puhelinpalvelun ja kauppa käy lujemmin. Myös jouluna käy kauppa. Tosin, mitä nyt Tomppa heittäytyy hellämieliseksi ja kieltäytyy myymästä viinaa sekopäiselle miehelle. Autossa kaveri ihmettelee ja lähtee tekemään kauppaa. Takaisin tullessa konstaapeli Koistinen käväisee siviiliasussa kysäisemässä juotavaa. Pojat heltyvät ja antavat joululahjaksi. Joulun kunniaksi heitä odottaa joulupöytä. Yöllä Krisu herää ja muistaa isäänsä sekä kuinka hän tappoi isänsä surmaajan ja vei tämän sormuksen.

Tomppa ja Krisu menee Tornin Amerikka-baariin, jossa Lindström pyytää hakkaamaan pari miestä. Pojat hoitavat homman, mutta jäävät äkkiä kiinni. Sattuivat olemaan poliisipäälliköitä. Asemalla he kuulevat Ukin vapautuvan linnasta. Tämä vapautuukin ja käy ensimmäiseksi tuikkaamassa yhtä kaveria mahaan ja jättämässä terveiset Tompalle ja Krisulle. He saavat myöhemmin lisää terveisiä, että Uki haluaa moikata Sipoossa. Uki tahtoo passin, mutta saakin neuvoksi käydä tunnustamassa tapon. Tompalla pyyhkii hyvin. Hän on löytänyt naisen, mutta kaipailee Krisun kanssa Lindströmiä. Paikallinen tietolähde yrittää selittää jotain, mutta pojat päättävät hieroa nenää. He saavat selville, että Kari oli käynyt kaverin kanssa pistämässä Lindströmin kylmäksi.

Tomppa on heittäytymässä rehelliseksi bisnesmieheksi ja saa tarpeekseen Krisun naljailusta perheasioita. Krisu lähtee Hyvinkäälle tapaamaan tytärtään, mutta tytön äiti pistää hanttiin.

Tomppa esittelee Monikalle tulevan aikuisten leikkikaluliikkeensä ja tulee kosineeksi. Avajaiset tuntuu jäävän hieman vaisuiksi. Vauhtia järjestää konstaapeli Koistinen, joka järjestää ratsian ja vie 12 laatikkoa tavaraa. Pahimmiten käy, kun keskiolut tulee kauppoihin. Poikien on pakko lähteä ruotsiin myymään viinaa. Ongelmana on kielitaidon puute. Onneksi Teukka tulee opettamaan muutaman tärkeän sanan, kuten pari hintaa ja tsötbullar. Niillä pärjää pitkälle. Karin kielitaito ei oikein riitä ruoan tilaamiseen ja hän polttaa päreensä. Ikävä vain, että hänen äitinsä oli kuollut ja Kari jää avuttomana yksin. Niinpä hän keksii kaverinsa kanssa ryöstää pankin täydessä kännissä ja ampuu kaveriaan takapuoleen.

Tomppa vie nuorikkonsa uuteen kotiin. Tosin nuorikko ei ole kovin tyytyväinen. Tomppa saa uuden bisneskumppanin Korpun, joka kauppaa aluksi rekallisen varastettua tupakkaa. Tomppa vie nuorikolleen talousrahaa ja poliisit tulevat hakemaan kaiken kaman pois. Korppu tulee kyselemään rahojen perään ja kertoo jo viedystä määrästä farkkuja. Tompalla vain ei satu olemaan fyrkkaa. Yhteiset bisnekset loppuvat. Ruotsista pojat lähettää lehtileikkeen, joka heistä on tehty.

Tomppa joutuu linnaan ja "pääsee" Karin kanssa samaan koppiin. Monika käy kertomassa, että hänestä on tulossa isä. Tomppa vapautuu ja tekee laskelmia. Huumebisnes se vasta olisi kova bisnes, mutta täti Monika uhkaa jättää Tompan, jos hän sekaantuu huumeisiin. Tompan päivä ei tunnu alkavan hyvin, sillä yksi pilviveikko tulee ryöstämään Tompan putiikkia. Niinpä Tomppa päättää putsata pilviveikon. Monika saa kuningasajatuksen eli postimyynnin. Tompan pitää vain pistää lehtiin ilmoitukset, koska asiakkaat eivät kehtaa tulla liikkeeseen. Ongelmaksi jää markkinoinnin rahoittaminen. Niinpä Monika ehdottaa pankkilainaa. Pankinjohtaja ei vain oikein lämpene ajatukselle. Ruotsissa syntyy keskustelu ravintolaruoan kulinaarisesta tasosta ja paikalle saapuu ravintolakriitikko, joka päästää pojista ilmat pihalle. Krisu on onneksi takahuoneessa käymässä ja säästyy kritiikiltä.

Tomppa menee Korpun luokse kysymään lainaa. Hän saa lainan ja pistää ilmoituksia lehtiin. Kaikki rahat menee ja mitään ei tunnu tulevan. Tomppa menee Krisun luokse ja saa selville, että tämä diilaamisen ohella vetää piikkiä suoneen. Myös Korpun kanssa ei mene hyvin ja korot lähti nousuun. Just kun Tomppa on joutunut pistämään bisnekset puoliksi Korpun kanssa, niin postisetä raahaa lievää säkillistä etanapostia. Tilauksia on enemmän, kuin Tomppa kuvittelisi voivansa käsitellä. Valitettavasti Monika saa keskenmenon, eikä hän pysty enää saamaan lasta. Lisäksi Monika muuttuu hyvin etäiseksi.

Linnassa Kari saa vieraan. Uki vaatii Karia tuomaan lomaltaan kamaa suolessa. Tosin Kari ei ole suostuvainen.

Monika ryhtyy juomaan oikein urakalla ja nauttimaan samalla erilaisia pillereitä.

Kari ei tykkää lähteä lomille ollenkaan.

Tomppa selittää syvempiä tuntojaan Krisulle ja Kari saa linnassa vieraan. Uki tulee moikkaamaan mailan kanssa. Tomppa löytää Monikan kylmänä lukaalistaan ja tyhjentää whiskypullon. Kari pääsee siviiliin ja Tomppa on vastassa. Krisulla menee heikosti. Korppu käy juttelemassa Krisun kanssa. Kari ei meinaa tottua siviilielämään. Tomppa huomaa, että joku on murtautunut hänen lukaaliin. Hän löytää Krisun ja Kristan, joka odottaa vauvaa. Kari päättää helpottaa elämäänsä ja päättää ryöstää pankin. Valitettavasti poliisilaitos on vieressä, mutta onneksi konstaapeli Koistinen on yhtä lähellä ja lupaa vähintään 5 vuotta istumista. Krisse päättää jymäyttää Tomppaa lainaamaan ravintolabisnekseen rahaa, että voisi maksaa velkojaan. Korppu tulee kyselemään Krisua ja pikkuhiljaa Tompalle selviää jutut. Koistinen tulee hyvästelemään, koska on lähdössä.

Kotona Tomppaa odottaa yllätys. Krisu on palannut. Tomppa vippaa Krisulle vielä kerran, että Korppu saisi velkansa takaisin, mutta Krisu käykin viemässä rahat tyttärensä postiluukkuun. Tomppa herää putiikkinsa takahuoneesta, kun Uki tulee moikkaamaan ja perimään saataviaan. Onneksi Krisu tulee tontille ja yhdessä he laulavat Ukin uneen.

Krisu saa kyydin satamaan, jossa hänestä päästetään ilmat pihalle. Korppu saa muistoksi Krisun sormuksen, jonka Tomppa tunnistaa. Tomppa kutsuu Korpun neuvotteluun ja Korppu luulee olevansa vahvoilla, mutta esiin ilmaantuu kolonna autoja, joissa istuu isoa kasa miehiä.

Voit valita puhuttuna kielet: Suomi.

Tekstitykset tulevat kielillä: Suomi heikkokuuloisille, englanti, ruotsi, norja, tanska.

Kesto: 2h 9 min, valmistusvuosi 2009.

Alkuperäinen nimi: Rööperi.

Kuvakoko: 16:9.

Valmistaja: Solar film.

Elokuvan arviointi: Ensimmäisellä katselukerralla on sekaisin kuin talitintti. Koko ajan pitää funtsata, että kuka on kuka ja kuka teki mitä hä. Toisella katselukerralla koko homma menee paremmin jakeluun ja elokuva on ihan nautittava ja joissain kohdin osaa jo nauraakin.

Henkilöt

Tomppa Samuli Edelmann
Krista Peter Franzen
Kari Kari Hietalahti
Monika Pihla Viitala
Arska Kristo Salminen
Korppu Jasper Pääkkönen
Pera Hiski Grönstrand
Sale Tommi Rantamäki
Koistinen Juha Veijonen
Uki Pekka Valkeejärvi
Tyyne Pirkko Mannola
Tompan äiti Leena Uotila
Teukka Santeri Kinnunen
Lindström Kalle Holmberg
Krisu 10v Axel Weide
Krisun isä Martti Sivonen
Krisun isän ampuja Ville Tiihonen
Krista Armi Toivanen
Marja Marja Heiskanen
Jaana 5v Claudia Väärsi
Jaana 16v Aija Pahkala
Vankilanjohtaja Matti Onnismaa
Heka Petri Manninen
Yks Romppanen Tomi Wahlström
Ukin puukottama mies Pekka Huotari
Talonmies Jouko Klemettilä
Vartiopäällikkö Timo-Pekka Luoma
Ryöstäjä Tero Jartti
Pankkivirkailija Maria Järvenhelmi
Turun Jukka Tommi Raitolehto
Ukin mies Tommi Korpela
Kiinteistönvälittäjä Ville Myllyrinne
Postimies Kimmo Taavila
Pankinjohtaja Hannu-Pekka Björkman
Humalainen jouluna Santtu Karvonen
Hakattu vaimo Lotta Lindroos
Lapset Jari Salama
Janette Salama
Mies Lindströmin huoneessa Georgius Coupeloussis
Koistisen poliisipari Jonni Alho
Venekuski Auvo Niiniketo
Kilpailijat Miikka Kirjonen
Vesa Tolin
Tom Andersson
Puhelinpalvelun nainen Satu Pekkola
Viinaa myyvä pikkupoika Lari Malinranta
Bisnes-Mara Ahti Ahvonen
Konttila Markku Rantala
Pappi Tyynen hautajaisissa Rampe Toivonen[Etusivu] [Linkit] [Kilpailu]

Päivitetty 8.6.2010 23:11:00
"Vaihdetaan viihteelle"
Copyright www.videoelokuva.fi 2024